
Onderwijspartner in digitale leerlijnen voor toekomstbestendig onderwijs
Een nieuwe manier van leren en werken voor..
-
Meer flexibiliteit in het onderwijsprogramma door digitale leerlijnen die primair in de klas worden aangeboden, maar zo nodig ook op afstand gevolgd kunnen worden.
Een ononderbroken didactische ontwikkeling, ook bij (langdurige) uitval van de leerling zelf of de eigen vakdocent.
-
Het waarborgen van de kwaliteit en de continuïteit van het onderwijs in tijden van aanhoudende personeelstekorten.
Het streven naar meer uniformiteit in onderwijskwaliteit, ongeacht vak, docent, of sectie.
Professionaliseringskansen door samenwerking met onderwijsprofessionals en (vak)experts.
Het onderwijs anders organiseren en toekomstbestendig maken, zodat met minder vakdocenten, maar met een meer divers team, kwalitatief goed onderwijs geboden kan worden.
-
Een ononderbroken didactische ontwikkeling voor alle leerlingen, ongeacht de omstandigheden.
Flexibele, digitale leerlijnen maken het mogelijk om tot passende bovenschoolse maatwerkoplossingen te komen en om meer inclusievere vormen van onderwijs mogelijk te maken.
De toekomst van het onderwijs
Het Nederlandse onderwijs staat voor grote opgaven. Scholen hebben de complexe taak om de basisvaardigheden van leerlingen te verbeteren, het curriculum te herzien aan de hand van de recent door SLO geactualiseerde kerndoelen en eindtermen, en om het onderwijs voor te bereiden op de toekomst met technologieën zoals AI. Tegelijkertijd neemt de diversiteit onder leerlingen toe, terwijl hun leerbaarheid – zoals werkhouding, concentratie en doorzettingsvermogen – afneemt. Ook zien we een toename van mentale gezondheidsproblemen en het aantal thuiszitters, wat vraagt om meer differentiatie en maatwerk in het onderwijs.
Het vergt een grote inspanning van iedere school om de kwaliteit en continuïteit te waarborgen binnen de context van een structureel lerarentekort. Deze complexe uitdagingen binnen het onderwijs vragen om een gezamenlijke en innovatieve aanpak.
Ambitie Sped onderwijs
Om de kwaliteit en de continuïteit in het onderwijs te waarborgen, rekening houdend met aanhoudende personeelstekorten, een veranderende leerlingpopulatie op scholen en de snelle opkomst van digitale technologieën, zetten we ons als onderwijspartner in voor de ontwikkeling van toekomstbestendig onderwijs.
Missie
Het is onze missie om de kwaliteit en de continuïteit van het onderwijs te waarborgen door middel van digitale leerlijnen. Deze leerlijnen worden primair in de klas aangeboden en kunnen, indien nodig, ook flexibel op afstand worden gevolgd.
Visie
We zetten ons in voor het ontwikkelen en aanbieden van kwalitatief goede en toekomstbestendige leerlijnen. Leerlijnen waarmee scholen in staat worden gesteld om het onderwijs anders te organiseren, zodat zij met minder vakdocenten kwalitatief goed onderwijs kunnen bieden én waarmee alle leerlingen een ononderbroken didactische ontwikkeling kunnen doormaken, ook bij (langdurige) uitval van de leerling zelf of de eigen vakdocent.
Doelstelling
We werken aan kwalitatief goede en toekomstbestendige leerlijnen waarmee leerlingen efficiënt en effectief worden voorbereid op het eindexamen. Het betreft een minimaal programma van wat noodzakelijk is (waarbij de recent door SLO geactualiseerde eindtermen het uitgangspunt vormen), zodat scholen voldoende ruimte hebben om dit programma aan te vullen met leeractiviteiten die aansluiten bij de specifieke behoeften van hun leerlingpopulatie en de eigen visie van de school.
Onze aanpak
We werken projectmatig mét en vóór docenten aan de ontwikkeling van digitale leerlijnen, waarbij wordt gestart met een pilot voor één (tekort)vak op mavoniveau in het voorexamenjaar. De samenwerking is gebaseerd op gedeelde expertise en collectieve ontwikkeling, waarbij Sped onderwijs als partner zorgt voor continuïteit en doorontwikkeling van de materialen.
Praktijk- en monitoringsonderzoek zijn gewenst om inzicht te krijgen in de effecten van de aanpak.
Evenals samenwerking met lerarenopleidingen, zodat deze innovatieve werkwijze op natuurlijke wijze het Nederlandse onderwijssysteem kan verrijken. Op dit moment wordt verkend hoe digitale leerlijnen kunnen bijdragen aan de opleiding en professionalisering van toekomstige docenten en waar samenwerking mogelijk is.
-
Daphne van der Spek- de Heij
Eigenaresse
Mijn naam is Daphne van der Spek- de Heij. Ik ben in 2016 afgestudeerd als orthopedagoog in de richting van onderwijs- en leerproblemen aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2012 ben ik werkzaam in het voortgezet onderwijs als ondersteuningscoördinator.
In januari 2024 heb ik Sped onderwijs opgericht. Sped onderwijs is ontstaan vanuit mijn persoonlijke ambitie om als onderwijspartner bij te dragen aan toekomstbestendig onderwijs d.m.v. digitale leerlijnen. Leerlijnen waarmee scholen in staat worden gesteld om het onderwijs anders te organiseren en waarmee alle leerlingen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken, ook bij (langdurige) uitval van leerlingen of docenten.
Van
inspiratie
naar
implementatie
De afgelopen jaren is een toename te zien van het aantal leerlingen dat voortijdig dreigt uit te vallen en waarbij sprake is van (dreiging tot) thuiszitten. Steeds meer leerlingen kampen met mentale gezondheidsproblemen, werkhoudings- en motivatieproblemen en met beperkte belastbaarheid. Er is een groeiende vraag naar individuele maatwerkoplossingen wat een grote druk legt op onderwijsprofessionals.
De leerlingpopulatie op de scholen verandert. De diversiteit onder leerlingen op scholen neemt toe, terwijl hun leerbaarheid (werkhouding, concentratie, doorzettingsvermogen) lijkt af te nemen. Dit vraagt om meer differentiatie van de vakdocent en maakt het uitdagender om tegemoet te komen aan de specifieke onderwijs- en leerbehoeften van de leerlingen. Tegelijkertijd hebben scholen te maken met structurele personeelstekorten, waardoor de druk op docenten toeneemt.
Leerlingen zijn geholpen met individuele maatwerktrajecten, maar dit is op den duur een onhoudbare oplossing. Om de uitdagingen in het onderwijs het hoofd te bieden is het essentieel dat er gekeken wordt naar duurzame en innovatieve oplossingen die niet alleen individuele leerlingen ten goede komen, maar ook het onderwijs als geheel versterken.
Welke scholen zoeken we?
Vooruitstrevende scholen met innovatieve doorzettingskracht die aansluiting zien in:
Leerlijnen die uitgaan van de recent door SLO geactualiseerde eindtermen.
Werken vanuit leerdoelen en (zoveel mogelijk) werken met open leermateriaal.
Overwegend formatief handelen (en summatief afsluiten).
Het ten volle benutten van de kansen en mogelijkheden die de digitalisering biedt, zowel voor leerlingen als voor vakdocenten.
Waarom meedoen?
Innovatieve positie: Voorloper in toekomstbestendig onderwijs.
Professionalisering: Docenten worden intensief betrokken bij curriculumontwikkeling en digitale onderwijstechnologieën, wat bijdraagt aan hun eigen professionalisering.
Toegang tot een nieuwe leerlijn: Scholen krijgen als eerste toegang tot de digitale leerlijn, wat een voorsprong biedt in implementatie van vernieuwend onderwijs.
Expertise: Samenwerking met onderwijsprofessionals en (vak)experts. Deze kennis kan breder gedeeld worden binnen de school.
Startpunt voor bredere implementatie: Het project focust op een (tekort)vak in het voorexamenjaar, maar legt de basis voor bredere uitrol naar andere vakken en leerjaren.
Doe mee!
Wij nodigen scholen, onderwijsprofessionals en (vak)expert graag uit voor een oriënterend gesprek om deelname en samenwerking te verkennen.